Ontwerp herinrichting Laarderweg aangepast
Het noodzakelijke groot onderhoud aan de Laarderweg wil de gemeente aangrijpen om meteen de verkeersveiligheid en de leefbaarheid te verbeteren. Met de inbreng van bewoners en andere belanghebbenden is tot een Voorlopig Ontwerp gekomen. Op 1 april heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dit ontwerp voor te leggen aan de gemeenteraad.
Gesprekken met bewoners en belanghebbenden
Het afgelopen half jaar heeft de gemeente tijdens meerdere bijeenkomsten met omwonenden en andere belanghebbenden gesproken over de herinrichting van de Laarderweg. Ook heeft de gemeente een advies van Veilig Verkeer Nederland ontvangen. Alle ideeën, zorgen en suggesties zijn zorgvuldig afgewogen en verwerkt in het voorlopige ontwerp. Dankzij deze waardevolle input wordt bijvoorbeeld afgezien van de eerder voorgestelde slingerremmers en blijft het Bonipad ook te gebruiken door fietsers. Daarnaast stelt het college voor om gelijktijdig de kleine koeienrotonde veiliger in te richten. Hier gebeuren regelmatig (bijna) ongelukken. Vooral omdat automobilisten niet altijd fietsers uit twee richtingen verwachten.
Ontwerp
In het ontwerp is opgenomen dat er nieuw asfalt met een streetprint komt. Dit is een klinkerpatroon in het asfalt dat de weg een dorps karakter geeft. Aan weerszijden daarvan komen brede fietsstroken om meer comfort te bieden aan fietsers. De huidige punaises in de weg worden vervangen door asfaltdrempels. De asfaltdrempels hebben een vorm die minder trillingen veroorzaken en worden in een logisch ritme geplaatst om zo de snelheid van verkeer op de Laarderweg effectief te remmen. Dit is nodig omdat de voorrang op alle zijwegen tussen de rotonde en de kruising met Noordersingel-Braadkamp wordt geregeld. Deze inrichtingskenmerken zijn in lijn met de uitgangspunten van GOW30. Een consequente uitvoering is voor de politie ook een vereiste voor incidentele handhaving op snelheid, mocht dat nodig zijn.
Daarnaast worden verbeteringen aan de oversteekpunten voor voetgangers en fietsers gedaan, waaronder bredere middengeleiders en nieuwe zebrapaden. Ook bij de kruising Noordersingel – Braadkamp wordt een zebrapad toegevoegd en voorkomt een haag over het plein dat verkeer lukraak op ongewenste plekken de kruising en het winkelplein oprijdt.
Centrale oversteek voor schoolklassen als ‘Schoolzone’
De oversteek bij het Bonipad wordt de primaire scholierenoversteek voor de gymlessen in het Huis van Eemnes. De verkeerslichten worden vernieuwd en de middengeleider verbreed zodat grote groepen scholieren daar veilig kunnen oversteken. Dit op nadrukkelijk verzoek van de scholen die hier regelmatig oversteken. Daarmee vervangt deze scholierenoversteek ook de oversteek bij de Veldweg.
De oversteek krijgt bovendien de status ‘Schoolzone’. Hierdoor wordt deze opgenomen in verschillende navigatiesystemen. Automobilisten kunnen daarmee gewaarschuwd worden dat ze zo’n zone naderen, maar het is ook mogelijk dat een alternatieve route wordt voorgesteld. Dit kan een afname van het verkeer op de Laarderweg betekenen.
Kleine koeienrotonde
De kleine koeienrotonde wordt ingericht volgens de uitkomsten van de ‘Verkenning verbetering verkeersveiligheid fietsers op rotondes’. Daarmee wordt de rotonde verkeersveiliger en toekomstbestendiger gemaakt. Het tweerichtingenfietspad om de rotonde heen wordt gewijzigd in een eenrichtingsfietspad. Bij alle vier aansluitingen op de rotonde wordt bovendien een zebrapad toegevoegd.
Planning
In de commissie Ruimte van 12 mei wordt het Voorlopig Ontwerp besproken, waarna de gemeenteraad op 26 mei een besluit neemt. Na besluitvorming wordt dat vertaald naar een bestekstekening (het zogenaamde Definitief Ontwerp). Vervolgens volgt de aanbestedingsprocedure. Uitvoering wordt verwacht in de tweede helft van 2026.