Nieuwe, snelle HOV-buslijn Eemnes feestelijk geopend

De gemeente heeft samen met Rijkswaterstaat, de provincies Utrecht en Noord-Holland en bouwonderneming BAM Infra, gewerkt aan een beter bereikbaar Eemnes. De werkzaamheden aan de afrit A27, Zuidersingel en de Eemnesser HOV-busverbinding zijn deze week afgerond. Dat werd gevierd met een feestelijke opening van de nieuwe, snelle HOV-lijn.

Vanaf 14 juli stopt deze snelle elektrische bus ook in Eemnes. Op zaterdag 20 juli kan iedereen vanaf deze nieuwe halte gratis reizen richting Hilversum of Amsterdam. 

Wethouder Theo Reijn en Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland openden de HOV-lijn. Ook keken zij terug op het proces en de samenwerking met de diverse partijen in de afgelopen 17 jaar. Daarbij was er één gezamenlijk doel: een beter bereikbaar Eemnes door snel, comfortabel en betrouwbaar hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). 

Snelle verbinding OV

De nieuwe, snelle busverbinding rijdt vanaf zondag 14 juli. Met deze HOV-lijn verbetert de regionale bereikbaarheid van Eemnes en komt er een hoogfrequente, snelle busverbinding met Utrecht, Hilversum, Blaricum, Huizen, Amsterdam. Zo reis je bijvoorbeeld in acht minuten van Eemnes naar Hilversum. Ook is er een betere aansluiting op R-NET, hét netwerk van snelle busverbindingen in de Randstad. In de spits rijden straks zes bussen per uur naar Hilversum, in plaats van twee. De Niteliner rijdt zaterdagnacht drie keer. Zodra het werk in Huizen is afgerond (naar verwachting eind 2025), kan de gehele HOV in de regio ‘t Gooi in gebruik worden genomen.

Gratis enkele reis vanaf Eemnes

Om de nieuwe, snelle HOV-lijn zelf te ervaren kan iedereen op zaterdag 20 juli gratis reizen vanaf de nieuwe HOV-halte in Eemnes in de richting van Hilversum of Amsterdam. Bij het instappen print de buschauffeur een gratis kaartje voor een enkele reis, de terugreis is voor eigen rekening. Wethouder Theo Reijn: “Noem het een cadeautje voor onze inwoners, voor de overlast die zij de afgelopen periode hebben ervaren van het werk aan de weg.”

Wat is er verbeterd

Op de afslag A27 Eemnes stond vaak file en op de Zuidersingel was het meestal erg druk. Soms stond het verkeer helemaal vast. De Zuidersingel en Verlegde Laarderweg zijn nu breder en voorzien van een nieuwe asfalt deklaag. Op de Zuidersingel zijn verkeersregelinstallaties geplaatst bij de kruisingen. (Deze worden ‘bediend’ door de GPS-gegevens op de mobiele telefoon van verkeersdeelnemers.) Met al deze aanpassingen wordt het verkeer in goede banen geleid waardoor een betere doorstroming ontstaat, ook op de afslag 34 van de A27. Daarnaast zijn er bij de nieuwe HOV-halte in Eemnes twee P+R terreinen aangelegd (aan de kant van Eemnes én aan de kant van Laren) en fietsenstallingen geplaatst. Zo wordt het makkelijker om in plaats van de auto, de bus te pakken.

Toename reismogelijkheden

Met de ingebruikname van de halte Eemnes/Laren, P+R neemt het aantal reismogelijkheden toe. De buslijnen 100, 200 en 320 die over de A27 rijden krijgen, stoppen nu ook bij de halte Eemnes/Laren P+R. Dit biedt voor Eemnes/Laren extra reismogelijkheden. Meer bestemmingen zijn rechtstreeks, sneller en vaker bereikbaar. Lijn 100 en 200 rijden alleen in de spits via de nieuwe halte en bieden verbindingen met Hilversum (hoofdingang ziekenhuis Tergooi en Arenapark/Sportpark) en met Utrecht (Science Park). Lijn 320 rijdt zeven dagen per week van vroeg in de ochtend tot laat in de avond meerdere keren per uur. Met lijn 320 reis je rechtstreeks naar o.a. Hilversum (ziekenhuis Tergooi en station); Huizen; Amsterdam Amstel. Nachtlijn N32 stopt ook bij de halte Eemnes/Laren, P+R. Deze halte vervangt de bestaande stop op de Zuidersingel. 

Meer informatie over de reisroutes en de nieuwe dienstregeling staat op de website van Transdev.

Een foto van Wethouder Theo Reijn en Jeroen Olthof voor een bus tijdens de opening van de HOV-lijn.