Illegale bewoning Eemweg beëindigd
In een bedrijfshal van Jachthaven Eemnes zijn kantoorruimtes illegaal verhuurd als woningen. Bij de verhuurder van de units was bekend dat verhuur als woning niet was toegestaan. Al bij een controle op de bouw in 2020 bleek dat de kantoorunits ingericht werden als woning. Daarom is een bouwstop opgelegd. En volgde verschillende gerechtelijke procedures. De verhuurder ging toch gewoon door met de bouw van de hal en de als woning ingerichte kantoorunits.
Veiligheid bewoners
Wonen boven deze bedrijfshal is niet toegestaan en niet veilig genoeg. Als er bijvoorbeeld brand in de hal uitbreekt, kunnen de bewoners niet op tijd wegkomen. Bovendien is wonen strijdig met het geldende omgevingsplan. Bij de verhuurder was dit bekend. De verhuurder is dan ook als eerste verantwoordelijk voor de illegale bewoning. En de gevolgen hiervan voor de bewoners.
Huisuitzetting liever voorkomen
De verhuurder heeft, ondanks verschillende gerechtelijke procedures, niets heeft gedaan om de illegale bewoning te beëindigen. Daarom moest de gemeente zwaardere maatregelen nemen. In dit geval het ontruimen van de woningen. Daarbij beseffen we ons dat de bewoners de dupe zijn van deze zware maatregelen. En dat het voor hen heel ingrijpend is.
Het is gemeentelijk beleid om huisuitzetting liever te voorkomen. De bewoners hebben daarom ongeveer 5 maanden de tijd gehad om een andere (tijdelijke) woonruimte te zoeken. Begin 2025 heeft de gemeente de bewoners opnieuw verteld dat zij uiterlijk op 2 februari 2025 de units moesten verlaten.
Controle door de gemeente
Op maandag 3 februari heeft de gemeente gecontroleerd of de bewoners de kantoorunits hadden verlaten. Dat bleek niet het geval. Toezichthouders hebben daarop de bewoners verzocht te vertrekken en de kantoorunits verzegeld. De gemeente blijft controleren of er niet opnieuw in de kantoorruimtes wordt gewoond.
Gemeente in gesprek met bewoners
De gemeente heeft de bewoners van de kantoorunits uitgenodigd voor een gesprek. In het gesprek is vooral geluisterd naar hun verhaal. Het is voor hen een heel verdrietige zaak. De verhuurder is verantwoordelijk voor het vinden van een nieuwe woning voor de bewoners. Zo bevestigt ook een uitspraak van de rechter op 17 februari. De gemeente zet wel het interventieteam in, om de bewoners waar het kan te ondersteunen op sociaal gebied.
Gemeente in gesprek met de verhuurder
Ook de verhuurder heeft verschillende keren gevraagd om een gesprek met de gemeentebestuurders. Het is gemeentelijk beleid geen gesprekken aan te gaan terwijl gerechtelijke procedures lopen. Het woord is dan namelijk als eerste aan de rechter.