Cybersecuritymaand oktober: Digitale Criminaliteit staat centraal

De maand oktober staat in het teken van digitale veiligheid. De gemeenten in de BES-regio (Bunschoten, De Bilt, Baarn, Eemnes, Soest) slaan de handen ineen om digitale criminaliteit tegen te gaan. Deze maand staat in het teken van het verhogen van de (cyber)weerbaarheid van kwetsbare doelgroepen, zoals jongeren, ouderen en ondernemers.

Burgemeester Roland van Benthem benadrukt het belang van deze aanpak: "Steeds meer zaken doen we online. Dat biedt ons veel kansen, maar het daagt ons ook uit om op een nieuwe manier te kijken naar gedigitaliseerde criminaliteit en cybercrime. Criminelen worden steeds slimmer, en het is aan ons om onze inwoners daar alert op te maken."

Tijdens deze maand organiseren de gemeenten allerlei activiteiten om de alertheid rondom digitale criminaliteit te vergroten. De activiteiten richten zich op uiteenlopende doelgroepen, van jongeren en senioren tot ondernemers. Want digitale criminaliteit komt overal en op allerlei manieren voor. 

Aanpak

De gemeenten werken samen met veiligheidspartners zoals de politie, de Regionale Veiligheidscoalitie (RVS), de Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIEC), en het Platform Veilig Ondernemen (PVO). De gezamenlijke inzet richt zich op het verhogen van de weerbaarheid van inwoners en het vergroten van de pakkans van criminelen. In Eemnes wordt specifiek gefocust op ondernemers. Voor hen, als drukbezette doelgroep, is een handige tool beschikbaar: de CyberVeilig Check. Deze online tool helpt ondernemers hun kennis over veilig digitaal zakendoen te vergroten. 

Programma 2024-2025

Cybercriminaliteit heeft al langer de aandacht binnen de BES-regio. In 2024 werd bijvoorbeeld gestart met ‘Hackshield’, een app die kinderen tussen de 8 en 12 jaar digitaal weerbaarder maakt. Ook werden interactieve avonden voor senioren georganiseerd, waar zij informatie kregen over digitale criminaliteit. En in het najaar van 2024 staan er nog meer activiteiten op de planning om de inwoners van de regio weerbaarder te maken tegen cybercrime. Het Platform Veilig Ondernemen zal langsgaan bij lokale ondernemers om in gesprek te gaan over digitale veiligheid. Verder komt de escaperoom bl@ckmail eind oktober naar Eemnes. In de escaperoom is het account van het fictieve personage Marije gehackt. Ze krijgt een bericht van een hacker die pikante foto’s van haar heeft bemachtigd. Elk groepje van vier deelnemers krijgt twintig minuten de tijd om te voorkomen dat de foto’s van Marije online komen. 

Hulp nodig? Meld het!

Bent u slachtoffer geworden van digitale criminaliteit? Doe dan aangifte bij de politie. Tijdens de weekmarkten van Eemnes en Laren staan pop-up stands van de politie en handhavers. Hier kunt u terecht voor advies en hulp. Meer tips en informatie over hoe u uzelf kunt beschermen tegen cybercriminaliteit vindt u op de website van de politie: www.politie.nl.