Omgevingswet

De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen: onze leefomgeving. De Omgevingswet vervangt 26 bestaande wetten en gaat over bouwen en verbouwen, milieu, natuur, water en erfgoed. Op deze pagina leest u hoe de gemeente met de nieuwe regels uit de Omgevingswet omgaat.

Wat betekent de Omgevingswet voor u? 

U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als u plannen heeft om uw huis te verbouwen of een boom te kappen. Maar ook als u een sloot wil dempen of als u als ondernemer een loods wil laten plaatsen naast uw bedrijfspand. We noemen u dan initiatiefnemer. Als initiatiefnemer moet u uitzoeken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Dat kan in het nieuwe Omgevingsloket.

U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen als iemand anders iets wil veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen plaatsen of als een bedrijf in de buurt het kantoor wil vergroten. Goed om te weten dat we initiatiefnemers vragen om omwonenden bij hun plan te betrekken voordat zij een vergunning aanvragen.

Overgang van bestemmingsplan naar omgevingsplan

De gemeente heeft volgens de wet tot 2032 de tijd gekregen om alle regels voor de fysieke leefomgeving, die bijvoorbeeld in de bestemmingsplannen staan, over te zetten. Gemeenten mogen zelf kiezen hoe ze deze overgang regelen. Eemnes heeft gekozen zoveel mogelijk zonder nieuw beleid te maken over te gaan. We noemen dit beleidsluw. Het overzetten van de regels doet de gemeente in stappen, via stapsgewijze wijzigingen van het omgevingsplan.

Als eerste stap kiest Eemnes ervoor om regels over te zetten die voor de hele gemeente gelden. Dan hebben we het bijvoorbeeld over regels voor archeologie, water, duurzaamheid, groen en bouwregels.

Eemnes heeft voor de vervolgstappen gekeken wat er aanwezig is om verschillende gebieden te onderscheiden. Per stap wordt een gebied geactualiseerd en de regels overgezet naar het omgevingsplan. De vervolgstappen in het overzetten zijn de Woongebieden, Centrum, Bedrijventerreinen, en dan het Buitengebied. Op achtergrond werken we ook nog aan gebiedsontwikkelingen zoals Ocriet en Zuidpolder-Zuid. Daarnaast moeten landelijke en provinciale regels worden overgezet naar lokale regels.

Eerste stap

In 2025 werkt Eemnes aan de eerste stap van het overzetten voor het omgevingsplan: dit zijn de thematische regels die voor de hele gemeente gelden.

Deze regels gaan over groen, water, erfgoed en archeologie, duurzaamheid (afkoppelen hemelwater en infrastructuur), enkele milieuregels, bodem (functieklassen) en de bouwregels. Veel van deze regels zaten eerst in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dit is een beleidsluwe omzetting. Er worden geen nieuwe regels opgesteld of nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt.

De eerste stap van de wijziging van het omgevingsplan zal voor de zomer van 2025 als ontwerp in te zien zijn op de website Regels op de kaart. Als bewoner kunt u zien om welke regels het gaat. U wordt via Berichten over uw Buurt en in het gemeentelijk huis-aan-huisblad De Rotonde op de hoogte gesteld als deze wijziging ter inzage wordt gelegd.

Participatie

Heeft u een plan of een initiatief?  Dan heeft u niet alleen met de gemeente of andere overheden te maken. Het is ook belangrijk dat u praat met buren en andere mensen die iets van uw plan gaan merken. We noemen dat participatie. Het is de bedoeling dat u uw buren en anderen vertelt over uw plan en vraagt of zij hierover zorgen, wensen of ideeën hebben. En dat u vervolgens kijkt of en hoe u hier rekening mee kunt houden in uw plan. Op deze pagina leest u meer over hoe u deze participatie kan vormgeven. Bij uw vergunningaanvraag kunt u hiervan een kort verslag aanleveren. 

Door de ideeën en belangen van andere mensen en organisaties mee te nemen in uw plan, wordt het vaak een beter plan. Het zorgt bijvoorbeeld voor meer woon- en werkplezier in uw buurt of de wijk of het levert minder hinder op voor omwonenden. Bovendien kan de overheid met een duidelijk beeld van alle belangen goede besluiten nemen.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

De verplichting om een kwaliteitsborger in te schakelen geldt vanaf 1 januari 2024 voor bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1. Gevolgklasse 1 omvat relatief eenvoudige bouwwerken met een laag risico voor de omgeving en veiligheid, zoals eengezinswoningen, kleine bedrijfspanden en eenvoudige woongebouwen tot maximaal twee bouwlagen. Complexere bouwwerken, zoals hoogbouw en constructies met een verhoogd veiligheidsrisico, vallen (vooralsnog) niet onder deze regeling. De gemeente is hier nog beleid voor aan het ontwikkelen zijn.

De kosten voor de kwaliteitsborger zijn voor rekening van de initiatiefnemer. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw bouwproject. 

Contact

Heeft u behoefte aan meer informatie of heeft u vragen? Neem contact op met de gemeente via info@eemnes.nl of vul het contactformulier op de website in.

Video met uitleg  

Het Informatiepunt Leefomgeving heeft een video gemaakt waarin u een korte uitleg krijgt over de Omgevingswet. Bekijk de video.