Voorkom schoorsteenbrand, stook veilig

Elk jaar overlijden in Nederland zo'n elf mensen door koolmonoxidevergiftiging en gemiddeld 150 mensen worden door deze sluipmoordenaar in een ziekenhuis opgenomen. Veelvoorkomende oorzaak: verstopping of brand in (het afvoerkanaal van) de kachel of schoorsteen.

Tijdens deze donkere koude dagen steken veel mensen hun kachel of open haard aan. Wat is een schoorsteenbrand en wat kunt u doen om schoorsteenbrand en koolmonoxide te voorkomen?

Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn, maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Dit zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie. Creosoot ontbrandt bij circa vijfhonderd graden. Een temperatuur die in het rookkanaal makkelijk wordt behaald.

Het is daarom van belang dat u goed onderhoud aan uw kachel, schoorsteen én afvoerkanaal laat doen. Een schoorsteenveger schraapt met een stalen borstel de wand van de schoorsteen schoon. Zo houdt u uw huis vrij van brand en koolstofmonoxide. Schaf verder een koolmonoxidemelder aan om op tijd te worden gewaarschuwd. En mocht er dan toch brand ontstaan: blus een schoorsteenbrand nooit met water, maar met zand of zout!