Nieuwjaarsspeech van burgemeester Roland van Benthem

Lees hier de speech die de burgemeester tijdens de nieuwjaarsreceptie op 14 januari 2020 heeft uitgesproken.

Welkom, fijn u allen hier te zien. Dat betekent dat we vandaag met elkaar kunnen terugkijken naar 2019, maar vooral vooruitkijken. 2019 was in veel opzichten een mooi jaar, veel hoogtepunten en soms ook dingen die tegen vielen of minder goed lukten. U heeft daar vast zelf wel een beeld bij. Het verlies van ons dorpscafé is, naast persoonlijke drama’s, denk ik het grootste drama in ons Eemnes. En als dat het grootste drama is…
Het voordeel van nieuwjaar op 14 januari is dat vele hotemetoten alle belangwekkende dingen al hebben geroepen, en ik sluit me daar dan ook kortheidshalve bij aan, vooral weg met dat knalvuurwerk. En een beetje snel regelen, om eindeloze discussie te voorkomen. Een einde aan de zinloze vernielzucht van verkeersborden, hondentoiletten, bloembakken of vuilcontainers.

Zo en wat brengt 2020. Die Elfstedentocht zit er niet in met dit weer, dus we gaan gewoon aan de slag en onze eigen koers volgen. Dat betekent best wel veel ambitie. We pakken het oude plan van vergroenen en tot verblijfsgebied maken van de Braadkamp weer op. Niet die parkeerplaats die het nu is, maar uitnodigend, een brinkje (en ik hoop nog steeds met een speels water element), we gaan het plantsoen verfraaien, en zodra de Meentweg met zijn mooie Medoc stenen, wethouder Reijn was vroeger slijter, u begrijpt de keuze, klaar is, gaan we de Wakkerendijk aanpakken. We kijken samen met RWS naar de aansluiting A27 en Zuidersingel bij de BP. Ik zag al Ovondes langskomen op Facebook, dus dat wordt weer veel meningen maar het kan alleen maar beter. We gaan zorgvuldig kijken naar de invulling met woningbouw van de locaties HSS, De Hilt en naar de herontwikkeling van de oude bibliotheek. We zetten fors in op de duurzaamheid waarbij we het als Eemnes gewoon goed doen. Dat zonneveld is een tastbaar en zichtbaar resultaat, en niet alles in het leven is mooi, dus soms moet je de minst schadelijke weg kiezen. Maar complimenten, we zijn met elkaar goed op weg met zonne-energie in Eemnes (tweede plek relatief in Stedin gebied), en we staan hier in het energieneutrale nieuwe Huis van Eemnes (in plaats van dat energieslurpende oude gebouw). Hiervoor staat overigens nog Impuls, dat blijft, maar ook dat gaan we opknappen. Kortom veel te doen.

In 2019 zag ik veel gemopper over ons groen op Facebook, Twitter et cetera. Nu hebben we veel groen in onze gemeente, heel veel groen. Maar we hebben geluisterd en hebben hoge verwachtingen van het nieuwe groencontract (eigenlijk moet ik zeggen integraal beheer). De gemeenteraad heeft het budget ruim verdubbeld dus we verwachten in 2020 dat u echt een biodiverser, bloemrijker, schoner openbaar groen en openbaar gebied zult ervaren. En als u toch nog wat te mopperen hebt, omdat 2020 een heel groeizaam seizoen wordt, zul je namelijk net zien, dan mag u best zelf die overhangende takjes of struiken wat bijknippen. En ons cadeau voor u straks past bij dat groen beheer, namelijk iets om de biodiversiteit in uw tuin te bevorderen en de eikenprocessierups te bestrijden, namelijk mezenkastjes met een folder over hoe te handelen.

Houd in 2020 De Rotonde in de gaten, of uw brievenbus, Twitter of Facebook, want we proberen u bij alles wat we doen zo goed mogelijk te betrekken. En dat zal soms fout gaan. Niet met opzet, burgemeester Mol van Laren heeft de eerste 100 dagen erop zitten. Ik mag al 5.248 dagen uw burgemeester zijn, en de ervaring leert dat we soms niet goed communiceren.
Ambitie te over dus. Een ambitie die we niet kunnen realiseren zonder de inzet van onze betrokken ambtenaren. Ja die maken soms fouten. Het zijn net mensen. Ze vergeten wel eens terug te bellen, maar overall leggen ze een grote toewijding en inzet aan de dag voor onze gemeente. En we hebben, willen we als kleine gemeente onze taken goed aankunnen, toegewijde en kundige ambtenaren nodig. Tenzij u natuurlijk liever lekker anoniem een nummer in een grote gemeente wilt zijn natuurlijk. We wonen echter gelukkig in een kleine, mooie en overzichtelijke gemeente en graag een applaus voor de inzet van onze, of liever uw medewerkers.

Ook in 2020 proberen we samen met u Eemnes weer een beetje mooier te maken. Uiteraard binnen grenzen van geld en tijd (niet alles is morgen klaar, we hebben naast morgen, ook overmorgen en volgende week). Er zijn wettelijke grenzen en dan heeft de gemeenteraad of soms de provincie ook nog eens het laatste woord. Binnen die grenzen kan echter veel, proberen we een open houding te hebben, en is het uitgangspunt dingen mogelijk maken. Niet alles kan, maar samen met onze inwoners willen we kijken hoe we de uitdagingen of kansen die we hebben het beste kunnen aangrijpen.

Dank naast de ambtenaren ook aan de brandweer. Die had op oudejaarsdag weer haar drukste dag, en dank naar onze wijkagent Hans Drost en onze BOA's die allen zorgen voor een veilige gemeente om in te wonen. U ziet ze niet iedere dag, maar ze zijn er druk mee. U kunt zelf ook wat doen aan die veiligheid. We kennen een subsidie voor goed hang- en sluitwerk. Het werkt echt. Inbrekers willen snel zijn, dus laat eens naar uw sloten et cetera kijken.

Dan nog een woord over deze bijzondere locatie. Normaal vindt het nieuwjaarsontvangst plaats in het gemeentehuis, maar we hebben voor nu een uitzondering gemaakt en het nieuwe Huis van Eemnes uitgekozen. Velen van u hebben natuurlijk al stiekem even een kijkje genomen, maar voor het team is dit vanavond de eerste grote bijeenkomst. Dus een mooie test. Ik had in december de burgemeesters van Utrecht op bezoek en heb ze toch even jaloers gemaakt met dit pareltje van Eemnes. Het is ontegenzeggelijk een forse investering, waar we als het goed is tientallen jaren de vruchten van kunnen plukken. Investeren in je dorp, in je gemeenschap, is wat een gemeente behoort te doen, dus ook het Huis van Eemnes is een logische stap, een investering. Het heeft wat discussie opgeleverd, maar dat is een mooie Eemnesser traditie en daarmee past dit project in het rijtje Bongerd, Raads&Ploegvore en De Minnehof. Alle toch best geslaagd. En dat rijtje is eigenlijk nog langer met het nieuwe tennispark, de vernieuwde accommodatie van de voetbal, een dansschool, een gezondheidscentrum, het nieuwe gemeentehuis. Veel zaken zijn opgeknapt, vernieuwd of helemaal nieuw gerealiseerd. Met een gerust hart kunnen we zeggen dat we er anno 2020 goed voor staan. Het meeste is af. En het nieuwe Huis van Eemnes is daarmee de laatste parel van Eemnes, schitterend, modern, multifunctioneel en vooral een sfeer die past bij ons Eemnes. Dat heeft wat extra geld gekost, maar het moest een dorpse, huiselijke, warme sfeer krijgen. Ik vind het geslaagd en zie op Facebook veel trotse inwoners. Het Huis van Eemnes, of u nu enthousiast of best kritisch was, daar mag u nu gerust met elkaar trots op zijn. Dat hebben we toch maar mooi geflikt hier als kleine, bestuurskrachtige gemeente. Allen die het mogelijk hebben gemaakt, en ook de tegenstanders hebben een nuttige rol gehad, allen chapeau!

Nu zie ik sommigen denken, jaja de OZB zal nu wel omhoog gaan zeker. Welnu dat klopt. Maar alleen met een inflatiecorrectie, dus het tarief in 2020 daalt. Want de huizen in Eemnes zijn gemiddeld ruim 6% meer waard geworden. Sommigen van u gaan toch meer OZB betalen dan die inflatie, gefeliciteerd, u woont in een huis dat meer in waarde is gestegen dan gemiddeld, u bent rijker geworden dan uw buurman. Dat u dan ook iets meer OZB moet betalen dan gemiddeld, lijkt me een klein offer. Tenzij u liever had dat uw woning in waarde was gekelderd... dat kan ik me haast niet voorstellen.

Valt het in februari allemaal mee? Nee, u krijgt een hogere aanslag gemeentelijke belastingen, want afval en riool worden duurder. Bij afval past toch een beetje een foei! Natuurlijk niet voor u, maar voor die anderen die hun afval niet goed scheiden. In Eemnes gooien we 150 kilogram per jaar in de grijze container en dat wordt verbrand en dat is heel duur en zonde. Landelijk is het doel dat terug te brengen naar 100 kilogram dus we zitten 50% te hoog. Nu zijn er dorpen waar het ze al lukt om op 30 kilogram te zitten. Dus het kan en moet echt beter, alleen dan kunnen de kosten omlaag en lagere kosten betekent een lager tarief. We belasten de kosten nu eenmaal 1 op 1 door. Wellicht moeten we naar een ander systeem, om bijvoorbeeld goed scheiden beter te belonen, maar daar buigt de gemeenteraad zich dit voorjaar over.
In het riool moeten we blijven investeren, of u nu gelooft in klimaatverandering of denkt dat het een normaal patroon is, we hebben te maken met meer en vooral hevigere buien. U ziet de filmpjes van straten die blank staan wel op internet. Om dat water snel weg te werken, moeten we investeren in ons riool. Maar ook daar kunt u zelf een steentje bijdragen. We gaan u in 2020 aanspreken op de inrichting van uw tuinen. Al die tuinen vol tegels houden het water nu eenmaal niet vast, en voor de bijen, vlinders en insecten is een bloemrijke tuin ook beter. Dus we gaan u uitdagen om stenen in te ruilen voor groen. Een beetje zoals de actie met gratis mossedum, gratis groene tuinplanten in ruil voor stenen.

Het Huis van Eemnes en al die andere zaken zijn voorbeelden hoe we Eemnes samen met u stap voor stap vervolmaken. Dat betekent dat we als gemeentebestuur soms wat verder in de toekomst moeten kijken, naar 2030, 2040 of zelfs verder. En in 2020 willen we dat graag samen met u doen. Wat voor dorp willen we in 2040 zijn. Welke opgaven zien we, bijvoorbeeld met betrekking tot verduurzaming, welke voorzieningen willen we behouden of missen we, hoe houden we voldoende vrijwilligers en levendige verengingen, welke kansen biedt de vergrijzing, wat hebben we onze jongeren te bieden qua werk en vooral qua wonen. Kortom we gaan graag met u het gesprek aan over de toekomst, wat willen we nog, wat missen we nog. Wat is Eemnes en hoe behouden we dat ook in de toekomst. Ik reken erop dat u meedoet en meedenkt.

Ondertussen gaan we ook gewoon door, bijvoorbeeld met het moderniseren en opknappen van de speelplaatsen, met in 2020 de eerste resultaten. Maar ook door meer bankjes in de openbare ruimte neer te zetten. En dan doen we een beroep op u: waar zou u nou graag een bankje willen? Bij een speelplaats? op een bijzondere plek waar u tijdens uw wandeling in de polder of elders denkt ‘prima plek om even te gaan zitten’. Of als handige tussenstop als u met rollator onderweg bent en even tot rust wilt komen? Suggesties graag bij wethouder Theo Reijn.

In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid in een wereld waarin vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend is. We mogen dan mopperen op onze politici en overheid, maar vergeleken met de rest van de wereld hebben we het zo slecht nog niet. Vrijheid vergt onderhoud en vraagt dat we ons niet opsluiten in ons eigen wereldje en achter de pc ons ongenoegen op internet spuien. Vrijheid vier je samen. Blijf dus nieuwsgierig naar de ander, naar de wereld om ons heen. Niet bang zijn voor verandering, maar wees als een kleuter die steeds weer nieuwe dingen ontdekt, open en zonder vooroordelen. Verwonder je zonder te oordelen, blijf nieuwsgierig naar de ander, naar zijn cultuur, naar zijn ervaringen, sta klaar voor elkaar en ook voor die ander. Goede Buren is één van de vele voorbeelden en die zijn bezig met het samenstellen van een kookboek met recepten van Eemnessers die hun roots elders hebben liggen. Een leuk cadeau om te geven of te krijgen.

2020 een nieuw decennium. Nog maar recent maakten we ons druk om een milleniumbug en nu zijn we al 20 jaar verder. Het leven duurt te kort om er niet van te genieten. We wonen in een geweldig dorp. Het meeste ligt er netjes bij en we kijken gelukkig in ons dorp Eemnes nog naar elkaar om. En mopperen mag best. Waldorf en Stadler, die oudjes van de Muppetshow hadden ook een functie, maar laat het mopperen niet de overhand krijgen. Geniet van het leven. Om Frater Venantius aan te halen, dus zeg maar ja tegen het leven, anders zegt het leven nog nee. Met die vrolijke noot wil ik graag afsluiten en met u toasten op weer een geweldig mooi jaar, op een van de plezierigste gemeenten om in te mogen wonen. Proost op ons Eemnes.