Koolmonoxide is levensgevaarlijk

In de winter draaien we de kachel wat hoger, houden ramen gesloten en sluiten ventilatieroosters. Lekker warm, maar ook een risico.

De laatste tijd zijn er opvallend veel meldingen van (bijna-)ongevallen met koolmonoxidevergiftiging. Zo’n vergiftiging kan iedereen overkomen. Bijna de helft van de ongevallen vindt plaats met een moderne cv-installatie. Daarom: ventileer, controleer en alarmeer.

Blootstelling aan een té hoge concentratie koolmonoxide (CO) kan tot CO-vergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Griep of gif?

Belangrijk is dat mensen zelf ook de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging kunnen herkennen. We hebben het dan over: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en versnelde hartslag. Duidelijkheid of het griep of gif is, kan alleen een koolmonoxidemelder brengen. Koolmonoxide kun je zélf niet ruiken of zien. Een koolmonoxidemelder waarschuwt je bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide. Naast het plaatsen van een koolmonoxidemelder is het verstandig om het verbrandingstoestel in huis jaarlijks te laten controleren door een erkend vakman en je huis continu goed te ventileren.

Wat doe je als de CO-melder afgaat?

  1. Zet alle ramen en deuren zo ver mogelijk open.
  2. Waarschuw uw huisgenoten.
  3. Ga zo snel mogelijk naar buiten.
  4. Bel 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op.

Meer informatie

Meer informatie over het juiste plaatsingsadvies, ervaringsverhalen en een online kennistest waar je leert hoe je een koolmonoxidevergiftiging kunt herkennen, vind je op
www.brandweer.nl/koolmonoxide

Heeft u vragen? App uw vragen naar de brandveiligheidsexperts van Veiligheidsregio Utrecht: 06 - 12 95 85 99. Of neem contact op via 088 - 878 1000 of voorlichting@vru.nl