Convenant Insectenvriendelijke gemeenten; Blaricum, Eemnes en Laren

Donderdag 16 mei 2019 hebben de wethouders Liesbeth Boersen, Theo Reijn en Ton Stam van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren, samen met de voorzitters van de imkerverenigingen, het convenant voor ‘Insectenvriendelijke gemeenten’ ondertekend.

Dit gebeurde in aanwezigheid van inwoners van de gemeenten en leden van natuurorganisaties en imkerverenigingen. Na afloop werd er een insectenhotel onthuld en een drachtboom geplant in de tuin van het gemeentekantoor in Eemnes. Drachtbomen zijn geliefd bij bijen en andere nectarzoekende insecten.

Door het gezamenlijke convenant wordt het leefgebied van insecten veiliggesteld en worden (groen- en bloemrijke) gebieden in de 3 gemeenten met elkaar verbonden. Met name het vergroten van de biodiversiteit en het toepassen van ecologisch groenbeheer dragen bij aan een insectenvriendelijke omgeving.

Het Zoemt

Wereldwijd, maar ook in Nederland, gaat het slecht met bestuivende insecten, zoals de honingbij en wilde bijen. De bijensterfte wordt veroorzaakt door ziekte, het gebruik van pesticiden en onvoldoende of te eenzijdig voedsel. Met de campagne ‘Het Zoemt in Blaricum, Eemnes en Laren’ willen de gemeenten zich samen met de imkervereniging, regionale hoveniers, volkstuinders, en bewoners inzetten voor een insectenvriendelijke omgeving. De campagne is onderdeel van het convenant.

alle partijen met het getekende convenant in hun handen