Tips

Er zijn verschillende mogelijkheden om afvalcontainers een aantrekkelijker uiterlijk te geven. Omdat beschilderen niet is toegestaan, kiezen veel mensen voor mooie bestickering of een ombouw. Hieronder een paar mogelijkheden op een rij:

Kliko stickers

Goois Natuurreservaat kliko stickerGoois Natuurreservaat

Een kudde schapen of een prachtige eekhoorn op uw afvalcontainer? Goois Natuurreservaat (GNR) verkoopt in haar webshop kliko stickers met dieren. Niet alleen mooi; u steunt er ook de organisatie mee.

 

 

 

 

 

 

 

Kliko met sticker Vincent v Gogh zonnebloemenCoverart

Kliko stickers in allerlei soorten prints; van een houtmotief tot bekende kunstwerken.

 

 

 

 

 

 

Ombouw

Verschillende bouwmarkten verkopen ombouwsystemen voor afvalcontainers.

Ombouw voor kiko

 

 

 

 

 

 

 

Hoe houd ik mijn container schoon en fris, ook in de zomer?

Heeft u een eigen container voor restafval en groente-, fruit- en tuinafval of voor restafval? Met warm weer gaan die soms stinken of kruipen er maden uit.
Dat is niet gevaarlijk, maar wel vies. De belangrijkste tips om uw container schoon en fris te houden vindt u hier op een rij.

Voorkomen

* Droog houden: Leg een oude krant of stro onderin de containers om aankoeken van afvalresten te voorkomen
* Schoon houden: Maak geleegde containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.
* Verpak etensresten direct. Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Verpakte resten, bijvoorbeeld in een krant of een biologisch afbreekbare afvalzak, maken de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
* Hang mottenballen in de bak. De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Vooral een panty aan het handvat werkt.
* Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

Tips van inwoners:

* Probeer afgepast te koken, zodat er geen kostbaar voedsel weggegooid hoeft te worden. Moet er toch iets de gft-bak in, dan gaat het in een oude krant.
* Zet de container in de schaduw en sluit alle vuilniszakken goed af. Zeker die met etensresten.
* Je hebt vuilniszakken voor in containers, zowel voor gft als voor restafval. Als je die erin doet, blijven je containers schoon. Is er dan toch iets door gegaan of langs gegaan, is het zo afgespoeld met de tuinslang.

Goed gescheiden – geen probleem:

Wie afval goed scheidt, heeft altijd een schone en frisse minicontainer. Er zit dan namelijk niets in dat stank of maden kan veroorzaken.