Geschiedenis van ‘Het Dikke Torentje’ beschreven

De geschiedenis van de oude Sint Pieterskerk, beter bekend als ‘Het Dikke Torentje’, is uitgezocht en beschreven. Burgemeester Roland van Benthem was 13 mei 2017 bij de boekpresentatie.

Verbouwing

In 2011 verkocht de Hervormde Gemeente Eemnes de overtollig geworden Sint Pieterskerk van Eemnes-Binnen. Het kwam in handen van een groep particulieren die dergelijke monumentale panden koopt om ze vervolgens te restaureren. Zodoende werd de kerk verbouwd, tot een multifunctioneel pand voor bijeenkomsten. Dit gebeurde met zorg en met respect voor de geschiedenis, onder toezicht van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Boekpresentatie

Evert van Andel, actief lid van de Historische Kring Eemnes en diepgraver in bebouwingsgeschiedenis, werd door Tijs Blom gevraagd of hij de bouwkundige geschiedenis van de kerk kon uitzoeken en beschrijven. Met als doel om er een boek van te maken en uit te geven. Van Andel ging op dit verzoek in stak vervolgens veel tijd in het maken van een betrouwbare weergave van de geschiedenis.

Op 13 mei werd Het Dikke Torentje gepresenteerd in de Oudheidkamer van de Historische Kring Eemnes. Burgemeester Roland van Benthem: 'Als burgemeester kan ik niet anders dan trots zijn dat dit verhaal is opgetekend. Ik kijk ernaar uit om het te gaan lezen en bekijken! En ik hoop dat er vele lezers zijn die straks met hun nieuwe kennis het Torentje zullen bewonderen.'

Benieuwd naar de geschiedenis van Het Dikke Torentje?

Het Dikke Torentje is voor € 20,- te koop in de Oudheidkamer (Raadhuislaan 2A), op zaterdagen tussen 14.00 en 16.00 uur.

Burgemeester Roland van Benthem spreekt
Foto: Studio Kastermans