Aantal besmettingen met soa stijgt

Het aantal gevonden seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) in de regio Utrecht is in 2016 toegenomen met 3%.

Chlamydia blijft de meest voorkomende soa, maar de tot voor kort zeldzame soa syfilis neemt fors toe. Opvallend is het stijgende aantal soa onder mannen die seks hebben met mannen (MSM).

Chlamydia meest voorkomende soa en toename syfilis

De meest voorkomende soa is chlamydia. Van alle mensen met een soa had 78% chlamydia. Dat is bijna gelijk met vorig jaar. Het zijn vooral jongeren onder de 25 jaar die chlamydia oplopen (80% is jonger dan 25 jaar). De meeste soa worden gevonden in de zogenaamde hoogrisicogroepen: MSM en mensen die voor een mogelijke soa gewaarschuwd zijn door een partner. Ook in de regio Utrecht is er een opvallende stijging zichtbaar in het aantal gevallen van syfilis. Van de mensen met een soa had 4% syfilis, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Hiervan zijn 97% MSM.

Soa-test

Testen op een soa kan snel en eenvoudig bij de huisarts of bij commerciële aanbieders via bijvoorbeeld soatest.advies.chat van Soa Aids Nederland. De GGD richt zich met name op de hoogrisicogroepen.

Mailen of chatten met Sense-verpleegkundigen

Jongeren tot 25 jaar kunnen voor al hun vragen over seksualiteit gratis en anoniem terecht op het Sense-spreekuur van de GGD. Op de website www.sense.info kunnen zij mailen of chatten met Sense-verpleegkundigen.